امام علی (ع)

آشنایی بیشتر با حضرت علی (ع)

امام علی (ع)

آشنایی بیشتر با حضرت علی (ع)

روایات اخلاقى امام على (ع)

چهارشنبه, ۷ خرداد ۱۳۹۳، ۱۰:۱۷ ق.ظ

بخش مهمى از روایات امام على را احادیث اخلاقى تشکیل مى‏دهد. توصیه‏ هاى ایشان به تقوا و موعظه‏ هاى مؤثر ایشان زبان زد مؤمنان است. خطبه همام که در ضمن آن، حضرت اوصاف متقیان را چنان تشریح مى‏کنند که همام جان از قالب تهى کرد و درگذشت، از نمونه‏ هاى موعظه مؤثر آن حضرت محسوب مى‏شود.

گذشته از کلمات کوتاه آن حضرت که در موضوعات اخلاقى وارد شده است که بالغ بر شش هزار مى‏باشند بیان‏ها و خطبه ‏ها هم مضامین اخلاقى دارند.

شیوه بیان‏هاى اخلاقى امام چنان است که ایشان حقیقت نفس انسانى را شناسانده و اصلاح آن را ضرورى دانسته است. ایشان در تعلیم اصلاح اخلاقى عوامل مؤثر در آن را برشمرده است . امام ریاضت نفس و توبیخ و تهذیب آن را امرى لازم ذکر کرده است.

امام على (ع) مدارا و عفو و ادب و تواضع و امانت و وفا و حسن‏ظن و عفت و مروت و شجاعت را به عنوان موجبات عزت نفس و رفعت آن معرفى کرده و در برابر این اوصاف، عجز و ترس و ذلت و سوءظن و بداخلاقى و بى‏حیایى را موجب ذلت و پستى نفس معرفى نموده است.

رکن اساسى در تعالیم اخلاقى امام على (ع) که روایات بسیارى اشاره به آن دارد تأکید بر تقوا و ورع، و بیان فضیلت آنها به تعبیرات مختلف چون سپر، برترین لباس، موجب صلاح دین، اساس، رستگارى بهترین توشه است.

از جمله عواملى که در ایجاد اخلاق نیک و ایمان مورد تأکید ایشان قرار گرفته، صبر و استقامت است. امام حقیقت صبر و انواع آن را بیان کرده و آثار و فوائد آن را برشمرده‏اند و آن را موجب سلامت نفس دانسته‏اند. امام عوامل فساد نفس انسانى را چند امر معرفى کرده است و آثارى را که هر یک بر نفس انسانى از خود برجا مى‏گذارد، برشمرده است. این عوامل عبارتند از: 1 ـ مکر و نیرنگ 2 ـ بخل 3 ـ حرص و طمع 4 ـ غضب و شهوات 5 ـ غرور 6 ـ عجب و خودپسندى 7 ـ آروزها.

از جمله آموزه‏هاى مهم امام على (ع) که بسیار مورد تأکید ایشان بوده است، ذم دنیاطلبى و بیان آثار شوم آن است. امام با معرفى دنیا به عنوان اساس فتنه‏ ها و گرفتارى‏هاى بشر، مردم را از آن برحذر داشته‏اند بیان نسبت بین دین و دنیا در کلام امام با تمثیل‏ها و تبیین‏هاى مختلف، بهترین شیوه تبیین تقوا و حدود مشروع استفاده از دنیا است.

در خطبه ‏هاى بسیارى از نهج ‏البلاغه، امام على (ع) به تفصیل در سخنرانى‏هاى عمومى، مردم را نسبت به دنیا و دنیاطلبى و آثار آن آگاه کرده و از آلوده شدن به مصائب آن بازداشته است.

به نظر مى‏رسد که امام از آن رو این نکته را در سخنرانى‏هاى عمومى خویش مورد توجه قرار داده است که انحرافات اخلاقى مردم پس از پیامبر (ص) و دنیاطلبى ایشان بسیار شده بود و امام با این شناخت خویش از رویحه مردم، در این سخنرانى‏ها به دنبال دور کردن ایشان از این روحیه مذموم بود. این نکته خود نیاز به تحقیق بیشترى دارد که در حوصله این مقال نیست.

از جمله آموزه ‏هاى جدید امام على (ع) اخلاق جنگ است. امام در موقعیت‏هاى مختلف، لشکریان را به امورى سفارش مى‏کرد. از جمله پرهیز از شروع جنگ توسط ایشان و دیگر آنکه از دعوت به مبارزه نهى مى‏کرد. مصونیت پیک‏هاى جنگى و اتمام حجت پیش از شروع جنگ را نیز لازم مى‏دانست. از سیره آن حضرت دعا هنگام جنگ بود.

ایشان لشکریان را توصیه به یارى افراد ضعیف لشکر و مجروحین مى‏کرد. همچنین با بازماندگان دشمن باگذشت و مدارا رفتار مى‏کرد.

  • علی مدیری

نظرات  (۱)

  • خادم الحسین
  • سلام.

    با مطلبی با موضوع آدم شدن و یک کلیپ از استاد پناهیان به روزیم...

    منتظر حضور و نظرات شما

    التماس دعای فرج و شهادت
    یا علی مدد

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی